A Pest Megyei Természetbarát Szövetség az I. félévi munkájáról a Magyar Természetjáró Szövetség részére beszámolót küldött. Az elvégzett legfontosabb feladatok:

1. PTSz-bál Tápiószelén (01. 17-18). Ott a 2014-es év értékelése, jutalmak átadása a legjobban dolgozott egyesületi tagoknak.

2. Kérés az IPOLY ERDŐ Zrt. Váci Erdészetéhez jelzőtáblás oszlopok felállítására a Naszályban lévő turistaút - csomópontokban. Ezt a tavaszig ők teljesítették.

3. Tárgyalások helyi önkormányzatokkal és magánerdő - tulajdonosokkal a Pest Megyei Piros (PMP) turistaút felújításának engedélyezése ügyében.

Ilyen tárgyalások voltak Kosdon, Rádon, Vácdukán és Sződön.

 

4. A PMP turistaút nyomvonala a Rádról kivezető forgalmas országútról a Rádi-p. völgyébe lett áthelyezve, a Részes-hegy lábánál futó kocsiútra.

Kérésünkre Rád Önkormányzata 7 oszlopot állított fel azokon a helyeken, ahol nem voltak jelzésfestésre alkalmas tereptárgyak.

5. A PMP nyomvonalának áthelyezése Vácduka belterületén, az ottani önkormányzat kérésére. Céljuk a település megszépült központjának megmutatása az átmenő turisták számára is. Vácduka Önkormányzata pecsételő helyet alakít ki, és PMP pecsétet is készíttet.

6. Az Ipoly Erdő Zrt. kérésére munkatúrán részvétel a Börzsönyben (03. 01.) a jégkárok enyhítésére. Ez a Közmédia által is közvetített „ S.O.S. Bajban az erdő!” tematikus napon történt. Erről együttműködési megállapodást írtunk alá Zanati László erdészeti közjóléti igazgatóval.

7. Az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetőjének kérésére a Börzsönyben meglévő valamennyi útjelző tábláról és oszlopról fotót (közelképek) készítettünk részükre, az általuk kialakítandó nyilvántartáshoz. (Ehhez a teljes Börzsönyt be kellett járnunk.) Az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója állandó behajtási engedélyt adott a PTSz elnöke és technikai vezetője részére a „Behajtani tilos!” táblákkal ellátott erdészeti utakra.

8.Bugyi község polgármesterének megkeresése, hogy a magánszemély(ek) által a PMP nyomvonalát is érintő villanypásztort helyezzék távolabb, az út járhatóságát biztosítsák.

9. A NEFAG Zrt. Monori Erdészete igazgatójával együttműködési megállapodás tervezetének kidolgozása a Pesti – síkságon ( a Monori Erdészet területén) futó turistautak teljes felújítására és további karbantartására.

Ennek során 2014 ősze és 2016 tavasza között a Monori Erdészet, - a Pest Megyei Természetbarát Szövetséggel együttműködve – 133,7 km utat újít fel a Pesti – síkságon és a Gödöllői – dombságban. A munkák jelenleg is folynak.

(Lásd: „A mi erdőnk” c. újság 2015. évi 3. számában a Monori Erdészet igazgatója, André Zoltán által írt cikket: „Pótharaszt a puszta lelke” címmel, 8-11. oldalak.)

10. A Gál-kút környékének rendbetétele a Börzsönyben, oda zöld kör forrásjelzés felfestése. A Kemence - patak által elmosott gyalogoshíd helyreállításában részvétel a helyi erdészekkel.

- 2 -

11. A PTSz közgyűlése (03.26-án).

12. Georgiadesz Gábor korábbi PTSz – elnök kopjafájának megkoszorúzása Királyházán a MOL kulcsosház udvarán.

13. A Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatójának felkérésére tanösvény felfestése a Nagy-Hárs-hegyen 5,1km hosszan. A tanösvény a szívbetegek rehabilitációját szolgálja a kórház által létrehozott „Út az egészséghez” programban.

A munkát a PTSz elnöke, titkára és technikai vezetője ingyen végezték el 5 nap alatt.

A tanösvény avató ünnepsége 07.28-án volt, széles média - nyilvánosság előtt.

14. Megállapodás – tervezet előkészítése a Csepel-szigeti turistautak kezelésbe (gondozásba) vételére. Ezt  a Szigethalmi TE tagjai fogják elvégezni.

15. Jelentős aktivitás elérése a PTSz-tag egyesületeknél a turistautak jelzéseinek felújításában. Ennek során idén utakat újítottak fel a Százhalombattai, Váci, Turai, Péceli, Gödöllői szakosztályaink tagjai, valamint a Pest Megyei Vadvirág TE tagjai.

16. Teljesítménytúrák rendezése az Abonyi és a Tápiószelei szakosztályaink által a PTSz támogatásával.

Folyamatban lévő fontosabb dolgok:

1. Tárgyalások a Maglódi és Gyömrői önkormányzatokkal a területeiken lévő turistautak felújításáról. Biztató, hogy helyi természetjáró szervezetek bevonása is felmerült a munkákba, egyrészt. Másrészt Gyömrő önkormányzata PMP útvonal – módosítást szeretne, valamint új utakat is a város idegenforgalmi nevezetességeinek bemutatására.

2. A PTSz – tagegyesületek tagjai éves találkozójának előkészítése, amely szeptember 12-én lesz Csévharaszton, a Pótharaszti sétaerdőben. A házigazda szerepét a NEFAG Zrt. Monori Erdészete vállalta.

3. A Pest Megyei Piros (PMP) turistaút Kosd – Rád – Vácduka – Csörög – Sződ közötti szakaszának teljes felújítása. Befejeződik: szeptember 5-ig.

Vác, 2015. 08. 30.

                                                         Zsembáné Trencsényi G. Zsuzsanna

                                                     a  Pest Megyei Természetbarát Szövetség

                                                                                elnöke